Zo creëer je de ideale balans in jouw leven!

Wil je een betere balans in je leven? Wij geven je praktische tips.

Als je goed in balans bent, betekent dit dat je jouw tijd perfect verdeelt tussen alle zaken die er in je leven toe doen. Deze balans voelt alsof alles precies past bij wat je echt wilt en verlangt. Maar, laten we eerlijk zijn, de meeste van ons vinden het knap lastig om die balans te vinden en te houden. Vaak zijn we druk bezig met voldoen aan de verwachtingen van anderen en vergeten we onszelf.

Gelukkig, er zijn manieren waarmee jij ook die gewenste balans in je leven kunt krijgen. En ik heb een paar tips voor je!

Maak je eigen weektaart

Stel je voor dat jouw week een enorme taart is, verdeeld in stukken. Elk stuk staat voor een onderdeel van je leven: je relatie, je baan of studie, gezondheid, sociale activiteiten, ontspanning en hobby's. Het ene stuk zal natuurlijk groter zijn dan het andere. Begin met het uittekenen van jouw ideale week. Hoeveel tijd wil je aan elk stukje taart besteden? Denk goed na over wat voor jou de beste balans zou zijn.

Kijk vervolgens naar afgelopen week. Hoe heb je jouw tijd écht besteed? Komt dit in de buurt van jouw ideale week? Vaak wijden we te veel tijd aan wat anderen van ons verwachten en te weinig aan onszelf. Misschien is het tijd voor andere keuzes om die balans te herstellen.

Waar gaat jouw tijd naartoe?

Het is cruciaal om te weten wat je werkelijk wilt doen met je tijd. Zet je eigen wensen en verlangens op de eerste plek. Stel, je wilt een avond voor jezelf, maar een vriendin vraagt je om uit te gaan, durf dan voor jezelf te kiezen. Als jij geniet van een boek op de bank, voel je dan niet schuldig over afspraken die je niet na komt.

Bouw nieuwe gewoonten

Het valt niet mee om tijd vrij te maken voor bijvoorbeeld sport of ontspanning. Probeer vaste routines in te bouwen. Begin de dag met een korte meditatie of maak elke dag tijdens je lunchpauze een wandeling. Stel een vaste sportavond in met een vriend of vriendin, zodat je minder snel afhaakt. Door steeds op vaste momenten dezelfde dingen te doen, bouw je een gewoonte op. Zo blijf je makkelijker bij wat je graag wilt doen.

Door inzicht te krijgen in hoe je jouw tijd besteedt, duidelijk te zijn over wat je wilt en je eigen keuzes te maken, en door nieuwe gewoonten te ontwikkelen, zul je merken dat balans vinden (en behouden) een stuk bereikbaarder wordt. Ga aan de slag en vind je balans terug!

ken jij jezelf?

Hoe goed ken jij jezelf eigenlijk? Goed? Of valt daar nog het een en ander te ontdekken? Op deze website krijg je tools om jezelf nog beter te leren kennen zodat je weet 'wie je bent' én uiteindelijk ook 'wat je wilt'.

Wil je direct aan de slag? Bekijk dan ons online kenjezelf programma boordevol met meditaties, oefeningen en tools.

Ga je liever in een groep gezamenlijk aan de slag? Dan is het live kenjezelf programma wellicht een goede optie voor jou. We starten in september.

Of... ga direct aan de slag met deze HELP! online trainingen:

Direct aan de slag

Met deze programma's ga je direct aan de slag met jezelf.

Ontdek jezelf

Leer jezelf nóg beter kennen met de inspirerende opdrachten uit het kenjezelf programma.