Leef jij vanuit angst of vertrouwen?

Zit jij vaak in de piekermodus? Ontdek hoe je van angst naar vertrouwen gaat

‘Je moet er gewoon vertrouwen in hebben’ is iets wat mensen snel roepen, maar dat is vaak makkelijker gezegd dan gedaan.

Want hoe zit dat bij jou? Ben jij vaak bang voor dingen die kunnen gebeuren in de toekomst of angstig over wat jou en je dierbaren allemaal wel niet kan overkomen zoals bijvoorbeeld ziekte, oorlog, een pandemie of de dood?

Of ben jij meer het type dat zich niet zo snel drukt maakt en roept: ‘Het komt wel goed’?

Het is fijn om vol vertrouwen in het leven te staan. Maar toch worden we in deze wereld voor een groot deel opgevoed met angst.

Leven vanuit angst maakt je bang en onzeker. Het zorgt voor stress en houdt je af van de dingen die je graag wilt. Door maar vast te blijven houden aan het oude vertrouwde ga je geen nieuwe uitdagingen aan en zet je geen nieuwe stappen. Het voelt alsof je een gevoel van controle hebt maar is dat eigenlijk wel zo? Je hebt niet alles in de hand en soms zijn er gewoon dingen waar je geen invloed op hebt. Als angst je dan meer stress oplevert en vertrouwen je meer rust, waar kies jij dan voor? En hoe kan je minder vanuit angst en meer vanuit vertrouwen leven?

Van angst naar vertrouwen

Een eerste stap om van minder angst naar meer vertrouwen te gaan, is het erkennen van je angst. Het is heel normaal om angst te voelen, aangezien het een automatische reactie is op onbekendheid en onzekerheid. Door je bewust te zijn van je angsten en ze te erkennen kun je ook begrijpen wat de reden is van jouw angst. Wordt jouw angst veroorzaakt door factoren waar je zelf geen invloed op hebt of zijn het jouw gedachten en overtuigingen waarmee jij jezelf bang maakt? Ga het voor jezelf eens onderzoeken en stel jezelf de vraag ‘waar ben ik eigenlijk bang voor?’

Je hebt zelf een keuze

De volgende stap is om te beseffen dat jij degene bent die bepaalt hoe je met je angsten omgaat. Want blijf jij hangen in je angsten of kies je er bewust voor om meer vanuit vertrouwen te leven? Heb jij de overtuiging dat je in staat bent om met alle uitdagingen en onzekerheden die op je pad komen om te gaan?

Laat je controle los

Vaak denken we door een gevoel van controle te hebben onze angst te verminderen. De grootste tip is dan ook wel om de controle zoveel mogelijk los te laten en er vertrouwen in te hebben dat wat er op jouw pad komt. Het leven is nou eenmaal onvoorspelbaar en niet maakbaar en komt zoals het komt.

Wat levert het je op?

Wanneer je bewust kiest voor vertrouwen in plaats van angst, ervaar je minder stress en meer innerlijke rust. Je ervaart meer positieve gevoelens zoals dankbaarheid. En vertrouwen zet je aan tot actie. Als je er vertrouwen in hebt dat iets gaat lukken dan ga je er ook helemaal voor. Je zet alles op alles om het te laten slagen. De weg van angst naar vertrouwen is dus een bewuste keuze die je kunt maken. Het vraagt om de nodige zelfreflectie, het loslaten van controle en een positieve mindset, maar het levert je uiteindelijk meer innerlijke rust en compassie voor jezelf op.

Maak vandaag nog de keuze om volledig vanuit vertrouwen te leven.

ken jij jezelf?

Hoe goed ken jij jezelf eigenlijk? Goed? Of valt daar nog het een en ander te ontdekken? Op deze website krijg je tools om jezelf nog beter te leren kennen zodat je weet 'wie je bent' én uiteindelijk ook 'wat je wilt'.

Wil je direct aan de slag? Bekijk dan ons online kenjezelf programma boordevol met meditaties, oefeningen en tools.

Ga je liever in een groep gezamenlijk aan de slag? Dan is het live kenjezelf programma wellicht een goede optie voor jou. We starten in september.

Of... ga direct aan de slag met deze HELP! online trainingen:

Direct aan de slag

Met deze programma's ga je direct aan de slag met jezelf.

Ontdek jezelf

Leer jezelf nóg beter kennen met de inspirerende opdrachten uit het kenjezelf programma.