Leer je innerlijke criticus kennen

Ook zo benieuwd wie jou onzeker maakt en afhoudt van nieuwe uitdagingen?

"Ik ben niet goed genoeg", "dat gaat me toch niet lukken", "straks val ik door de mand"......
En zo zijn er nog veel meer negatieve gedachten die je misschien wel hebt over jezelf en die je tegenhouden in de dingen die je graag wilt.

De stem van zelftwijfel

Heb jij ook last van zo'n stemmetje in je hoofd dat steeds de strijd met je aangaat, je constant op je kop geeft en zegt dat je iets niet kunt?
We noemen dit stemmetje jouw innerlijke criticus.

Die innerlijke criticus heeft in de basis het beste met je voor. Zijn doel is om ervoor te zorgen dat je niet wordt gekwetst of je alleen voelt. Hij is eigenlijk heel angstig en bezorgd en wil je waarschuwen zodat je niet zomaar wat doet en de beslissingen die je maakt zorgvuldig afweegt.

Oorsprong van de innerlijke criticus

Deze waarschuwer is ontstaan in je verleden, op de momenten dat je kritiek kreeg of pijn hebt ervaren. Werd je gepest of voelde je je buitengesloten? Werd je niet gezien of gehoord door je ouders of kreeg je vaak kritiek? In deze situaties is het ontstaan.

De innerlijke criticus wil je beschermen en voorkomen dat je opnieuw kritiek krijgt of je onveilig of angstig voelt. En daarom komt hij in actie en wil hij je behoeden voor pijn en gevaar. Zie het als een overlevingsstrategie die ervoor zorgt dat je je staande kan houden in deze situaties.

Het probleem met overbescherming

Maar in dat beschermen en behoeden is de innerlijke criticus een beetje doorgeschoten. Doordat hij er alles aan doet om je te overtuigen van zijn gelijk en wil behoeden voor alle narigheid die op je pad kan komen, is hij niet altijd even aardig. Hij geeft kritiek en zegt dingen tegen je die je onzeker of ontevreden maken en waardoor je je schaamt of schuldig voelt. Hij laat je miserabel en soms depressief voelen. Het belangrijkste is dat hij je belemmert in je groei en je afhoudt van wat jij eigenlijk zelf graag wilt. Want als het aan hem ligt dan ga je geen nieuwe uitdagingen aan en zet je geen nieuwe stappen. En dat is natuurlijk niet wat je wilt.

Hoe kan je omgaan met de innerlijke criticus?

De eerste stap is om je bewust te worden van jouw innerlijke criticus. Onderzoek eens met welke woorden jij wordt toegesproken en wat de kernmerken zijn van jouw innerlijke criticus. Heb je een constante stroming van negatieve gedachten over jezelf of last van zelfkritiek? Of leg je jezelf onrealistisch hoge verwachtingen op of vergelijk je jezelf misschien constant met anderen waardoor je je onzeker voelt en het gevoel hebt dat je niet goed genoeg bent?

Onderzoek de oorsprong

En waar komt dit vandaan? Hoe werd er bijvoorbeeld vroeger thuis omgegaan met de dingen die je goed of verkeerd deed of als je verdriet had? Welke belangrijke gebeurtenissen hebben een rol gespeeld in je leven en hoe ging je daarmee om? Onderzoek waar jouw innerlijke criticus jou voor wil beschermen en vraag jezelf af of deze bescherming nog wel nodig is en helpend op dit moment in je leven.

Afstand nemen

Om wat afstand te bewaren tot jouw innerlijke criticus kun je hem of haar een naam geven.

"Hé, daar is Pietje Precies weer, die wil weer dat ik alles perfect doe". Dit helpt je om de innerlijke criticus los te zien van jezelf en je te laten ervaren dat het maar gedachten zijn en niet de werkelijkheid, want jij bent niet je gedachten.

Transformeer negatieve gedachten

Ook kan het helpen om de negatieve gedachten om te zetten in positieve en helpende gedachten. De gedachte "dit gaat me toch niet lukken" kan je bijvoorbeeld veranderen in de helpende gedachte "ik heb voldoende kennis en ervaring om dit te kunnen". Zo is er voor elke negatieve gedachte ook een positieve variant die jou kan helpen.

Zo kun je erop verschillende manieren voor zorgen dat die innerlijke criticus in jou minder sterk aanwezig is en je niet weghoudt van alles wat jij graag wilt.

ken jij jezelf?

Hoe goed ken jij jezelf eigenlijk? Goed? Of valt daar nog het een en ander te ontdekken? Op deze website krijg je tools om jezelf nog beter te leren kennen zodat je weet 'wie je bent' én uiteindelijk ook 'wat je wilt'.

Wil je direct aan de slag? Bekijk dan ons online kenjezelf programma boordevol met meditaties, oefeningen en tools.

Ga je liever in een groep gezamenlijk aan de slag? Dan is het live kenjezelf programma wellicht een goede optie voor jou. We starten in september.

Of... ga direct aan de slag met deze HELP! online trainingen:

Direct aan de slag

Met deze programma's ga je direct aan de slag met jezelf.

Ontdek jezelf

Leer jezelf nóg beter kennen met de inspirerende opdrachten uit het kenjezelf programma.