Zet negatief denken buitenspel met deze tips

Worstel je met negatieve gedachten? Zo doorbreek je deze patronen.

De strijd tegen negatieve gedachten lijkt soms onmogelijk. Voel jij je ook vaak gevangen in negativiteit? Je bent zeker niet de enige. Sommigen lijken hierin vast te zitten en vinden de weg niet meer terug. Je vraagt je misschien af, is er een manier om deze vervelende gedachten achter je te laten?

Omgaan met negatieve gedachten

Heb je vaak last van negatieve gedachten, dan kan dat je humeur flink bederven. Jouw gedachten hebben namelijk een grote invloed op hoe je je voelt. In dit artikel helpen we je jouw negatieve gedachten te herkennen en delen we tips hoe je hier beter mee om kunt gaan.

Wat zijn negatieve gedachten precies?

Negatieve gedachten zijn die vervelende ideeën over jezelf, anderen of de wereld om je heen. Deze gedachten maak je jezelf vaak wijs, terwijl ze meestal niet kloppen. Denk je bijvoorbeeld dat niemand je mag, of ben je ervan overtuigd dat iets je toch niet zal lukken? Als je deze gedachten constant blijft herhalen, wordt het steeds moeilijker ze te veranderen.

Iedereen heeft weleens last van negatieve gedachten, zeker wanneer stress de kop opsteekt. Zelfs de meest positieve personen kunnen ermee te maken krijgen. Maar niet iedereen laat zich hierdoor meeslepen.

De impact van negatieve gedachten

Negatieve gedachten kunnen je een rotgevoel geven, je zelfvertrouwen aantasten, faalangst in de hand werken en het opkomen voor jezelf bemoeilijken. Ze kunnen je dagelijkse activiteiten in de weg staan, je productiviteit belemmeren en stress veroorzaken. Deze stress kan op zijn beurt weer leiden tot lichamelijke klachten, zoals slecht slapen, niet kunnen ontspannen en een overvol hoofd.

Negatieve gedachten herkennen

De sleutel tot het doorbreken van negatieve denkpatronen is het bewust worden van deze gedachten. Negatief denken gaat vaak automatisch en gemakkelijk. Door jouw negatieve gedachten een paar dagen op te schrijven in een dagboek en ze vervolgens om te buigen naar neutrale of positieve gedachten, leer je ze beter herkennen en ermee om te gaan.

Oorzaken en triggers van negatieve gedachten

Negatieve gedachten hebben vaak een oorzaak of trigger. Dit kan variëren van een laag zelfbeeld tot stress of angst voor falen of controleverlies. Door jezelf af te vragen waarom je een bepaalde negatieve gedachte hebt, kom je tot de kern van het probleem.

Waarom is het belangrijk negatieve gedachten aan te pakken?

Misschien denk je, is het echt zo erg om af en toe negatief te denken? Iedereen heeft immers weleens een negatieve gedachte. Het probleem is echter wanneer deze gedachten overheersen, wat kan leiden tot somberheid, depressie en angst. Negatieve gedachten kunnen een negatieve spiraal veroorzaken die tot burn-out leidt. Hoe vaker je negatief denkt, hoe dieper deze overtuigingen in je hersenen worden gegrift.

Een negatieve spiraal breekt alleen door actief je gedachtepatronen te veranderen. Met bewustzijn, oefening en de wil om te veranderen, kun je leren om positiever te denken. Dit kan je welzijn opmerkelijk verbeteren. Dus, klaar om de strijd aan te gaan tegen die negatieve gedachten?

ken jij jezelf?

Hoe goed ken jij jezelf eigenlijk? Goed? Of valt daar nog het een en ander te ontdekken? Op deze website krijg je tools om jezelf nog beter te leren kennen zodat je weet 'wie je bent' én uiteindelijk ook 'wat je wilt'.

Wil je direct aan de slag? Bekijk dan ons online kenjezelf programma boordevol met meditaties, oefeningen en tools.

Ga je liever in een groep gezamenlijk aan de slag? Dan is het live kenjezelf programma wellicht een goede optie voor jou. We starten in september.

Of... ga direct aan de slag met deze HELP! online trainingen:

Direct aan de slag

Met deze programma's ga je direct aan de slag met jezelf.

Ontdek jezelf

Leer jezelf nóg beter kennen met de inspirerende opdrachten uit het kenjezelf programma.