Vaarwel onzekerheid, hallo zelfvertrouwen!

Voel jij je ook weleens onzeker? Ontdek hier hoe je ermee omgaat!

Allemaal kennen we wel eens momenten van onzekerheid. Of het nu gaat om een spannende spreekbeurt van vroeger, een sollicitatiegesprek van nu, zorgen over het ouderschap of een lastige baas, onzekerheid komt in vele vormen. Het kan zelfs je persoonlijke ontwikkeling in de weg staan, maar hoe ga je daar dan mee om?

Wat is onzekerheid eigenlijk?

Je kunt onzeker zijn over heel veel dingen, zoals je relatie of je uiterlijk. Vaak komt dit door een gebrek aan zelfvertrouwen. Onzeker zijn zorgt ervoor dat je aan jezelf gaat twijfelen. Misschien maak je je zorgen of je wel goed genoeg bent of of anderen je wel positief vinden. Onzekerheid kan het ook lastig maken om nieuwe relaties aan te gaan of bestaande relaties goed te houden.

De tekenen van onzekerheid

Als je onzeker bent, merk je dat aan verschillende dingen. Zo kun je je niet prettig voelen in een groep, bang zijn om fouten te maken, of je niet op je gemak voelen op feestjes. Het probleem wordt vaak erger als je bij mensen bent die je minder goed kent.

De gevolgen van onzeker zijn

Onzekerheid kan grote gevolgen hebben voor je leven: je kunt depressief worden, je eenzaam voelen of zelfs sociaal geïsoleerd raken. Het kan ertoe leiden dat je mensen of nieuwe situaties uit de weg gaat, en dat je stopt met deelnemen aan sociale activiteiten.

Omgaan met onzekerheid

Nu je weet wat onzekerheid is en hoe je het kunt herkennen, is het tijd om te kijken hoe je ermee om kunt gaan. Hier zijn enkele tips:

  1. Geloof in jezelf! Stop met het constant twijfelen aan je eigen kunnen.
  2. Zoek steun bij vrienden of familie. Het helpt om te praten met iemand die luistert.
  3. Maak geen zorgen om wat er allemaal fout kan gaan. Meer dan vaak gebeuren die dingen toch niet.
  4. Onthoud dat absolute zekerheid niet bestaat. Het leven bevat nu eenmaal onzekerheden.
  5. Schrijf je ervaringen op. Dit helpt je te realiseren dat je eigenlijk best wel wat kan.
  6. Stel realistische doelen voor jezelf. Niemand is perfect, dus probeer ook niet perfect te zijn.

Elk mens is ergens goed in en iedereen voelt zich wel eens onzeker. Door te werken aan je zelfvertrouwen kun je leren om je sterke punten te zien en te gebruiken. Onthoud dat niemand perfect is, en dat het juist jouw unieke mix van eigenschappen is die jou bijzonder maakt. Door zelfcompassie te ontwikkelen en jezelf te accepteren zoals je bent, kun je een gelukkiger en meer vervuld leven leiden.

ken jij jezelf?

Hoe goed ken jij jezelf eigenlijk? Goed? Of valt daar nog het een en ander te ontdekken? Op deze website krijg je tools om jezelf nog beter te leren kennen zodat je weet 'wie je bent' én uiteindelijk ook 'wat je wilt'.

Wil je direct aan de slag? Bekijk dan ons online kenjezelf programma boordevol met meditaties, oefeningen en tools.

Ga je liever in een groep gezamenlijk aan de slag? Dan is het live kenjezelf programma wellicht een goede optie voor jou. We starten in september.

Of... ga direct aan de slag met deze HELP! online trainingen:

Direct aan de slag

Met deze programma's ga je direct aan de slag met jezelf.

Ontdek jezelf

Leer jezelf nóg beter kennen met de inspirerende opdrachten uit het kenjezelf programma.