Ontdek hoe je stressvrij meebeweegt met verandering

Voel je je wel eens overvallen door verandering? Zo kun je hier beter mee omgaan

Omgaan met veranderingen kan echt uitdagend zijn. Voel je dat ook zo? Het ding met veranderingen is dat het jouw dagelijks leven lekker door de war kan gooien, waardoor je je minder op je gemak voelt. Van het plannen van je dag tot het omgaan met het onverwachte, veranderingen dagen je uit en zetten je soms op scherp. Maar, weet je, het ligt er echt aan hoe jij ermee omgaat.

Het effect van veranderingen op jou

Weet je dat gevoel wanneer je zenuwachtig wordt voor iets nieuws? Dat kan komen omdat veranderingen je uit je comfortzone halen. Zelfs positieve veranderingen kunnen stress veroorzaken. Je begint bijvoorbeeld meer te zweten, te piekeren, of je slaapt minder lekker. Het kan ook zijn dat je sneller geïrriteerd raakt of juist meer last hebt van negatieve vibes.

Waarom reageer je zo op veranderingen?

Veranderingen kunnen een behoorlijke impact hebben, groot of klein. Misschien had je helemaal geen zin in die nieuwe uitdaging. En hoe ga je eigenlijk om met veranderingen? Het beste is om ze niet te vermijden of ertegen te vechten. Dat is zeker het overwegen waard.

Veranderingen zijn onvermijdelijk

Verandering is overal. Jij verandert en de wereld om je heen ook. Daarom is het niet echt handig om veranderingen uit de weg te gaan. Je maakt grote veranderingen mee, zoals trouwen of een nieuwe job starten, maar ook kleine dingen, zoals een nieuw recept uitproberen. Natuurlijk zijn er ook minder leuke veranderingen, die emotioneel zwaarder kunnen zijn.

Veranderingen op het werk

Op het werk kom je ook veel veranderingen tegen. Bedrijven willen blijven innoveren en groeien. Dit betekent voor jou misschien meer werkdruk of dat je nieuwe dingen moet leren. En zeg nou zelf, veranderingen als thuiswerken waren voor sommigen echt even wennen tijdens de pandemie, of niet?

Wie is extra gevoelig voor veranderingen?

Sommige mensen vinden veranderingen lastiger dan anderen. Heb je bijvoorbeeld autisme, ADD, of ben je hoogsensitief, dan kunnen veranderingen je flink uit balans brengen. Het is belangrijk om te weten wat helpt om het hoofd koel te houden.

Stress en burn-out door veranderingen

Of veranderingen nou leuk zijn of niet, ze kunnen stress veroorzaken. Je moet soms uit je comfortzone stappen, en dat voelt spannend. Het kunnen zowel negatieve emoties als gedachten zijn die je stressniveau omhoog gooien.

Alles draait om hoe je zelf met veranderingen omgaat. Door te leren en te groeien in hoe je reageert, kun je ook in nieuwe situaties je weg vinden. Dus, wees niet te streng voor jezelf en probeer stukje bij beetje te wennen aan het idee dat veranderingen ook kansen zijn. Met een beetje zelfkennis en misschien wat hulp hier en daar, kun jij elke verandering aan!

ken jij jezelf?

Hoe goed ken jij jezelf eigenlijk? Goed? Of valt daar nog het een en ander te ontdekken? Op deze website krijg je tools om jezelf nog beter te leren kennen zodat je weet 'wie je bent' én uiteindelijk ook 'wat je wilt'.

Wil je direct aan de slag? Bekijk dan ons online kenjezelf programma boordevol met meditaties, oefeningen en tools.

Ga je liever in een groep gezamenlijk aan de slag? Dan is het live kenjezelf programma wellicht een goede optie voor jou. We starten in september.

Of... ga direct aan de slag met deze HELP! online trainingen:

Direct aan de slag

Met deze programma's ga je direct aan de slag met jezelf.

Ontdek jezelf

Leer jezelf nóg beter kennen met de inspirerende opdrachten uit het kenjezelf programma.