Het belang van zelfcompassie

Vaak zijn we veel harder voor onszelf dan voor anderen. En dat is niet nodig.

Heb je weleens nagedacht hoe je een goede vriend zou steunen wanneer het even niet goed gaat? Je zou waarschijnlijk begripvol, vriendelijk en geduldig zijn. Maar doe je dat ook voor jezelf? Vaak zijn we veel harder voor onszelf dan voor anderen. Dat is precies waar zelfcompassie om draait – jezelf behandelen met dezelfde vriendelijkheid en geduld die je aan een goede vriend zou tonen.

Zelfcompassie en zijn wortels

Het idee van zelfcompassie is niet nieuw. Het vindt zijn oorsprong in het boeddhisme, dat benadrukt wat mensen met elkaar gemeen hebben, in tegenstelling tot de nadruk op individuele uniekheid in de westerse psychologie. Maar het is Kristin Neff die zelfcompassie echt op de kaart zette in wetenschappelijke kringen. Zij stelt dat door geen compassie met jezelf te hebben, maar wel met anderen, je een onnatuurlijke scheiding aanbrengt tussen jezelf en de rest.

De kern van zelfcompassie volgens Neff

Neff identificeert drie cruciale elementen in zelfcompassie: zelfvriendelijkheid, erkennen dat iedereen fouten maakt en bewustzijn.

  • Zelfvriendelijkheid: Dit gaat over vriendelijk zijn voor jezelf wanneer je fouten maakt of niet aan je eigen verwachtingen voldoet. Het leven is nu eenmaal gevuld met uitdagingen; niet alles gaat altijd zoals gepland.
  • Erkennen dat iedereen fouten maakt: Dit aspect herinnert ons eraan dat we allemaal mens zijn en fouten maken. Niemand is perfect.
  • Bewustzijn: Het betekent dat je aandacht hebt voor je huidige ervaringen, zonder te oordelen.

Hoe ga je om met je innerlijke criticus?

We hebben allemaal wel eens te maken met een innerlijke criticus. Dat is die stem die kritiek levert op alles wat we doen, of het nu gaat om ons uiterlijk, onze prestaties of hoe we ons sociaal gedragen. Deze stem kan ons ervan weerhouden om mild voor onszelf te zijn. Het is belangrijk om te leren hoe je met deze innerlijke criticus om kunt gaan, omdat het ons kan helpen om een meer compassievolle houding naar onszelf te ontwikkelen.

Afsluitende gedachten

Zelfcompassie is een krachtig hulpmiddel voor persoonlijke groei. Het stelt ons in staat om vriendelijker voor onszelf te zijn en om de uitdagingen van het leven met meer veerkracht te benaderen. Door te erkennen dat iedereen fouten maakt en dat niemand perfect is, kunnen we ons meer verbonden voelen met de mensen om ons heen. Dus de volgende keer dat je jezelf betrapt op zelfkritiek, probeer dan een stap terug te doen en jezelf te behandelen met de vriendelijkheid waarmee je een goede vriend zou behandelen.

ken jij jezelf?

Hoe goed ken jij jezelf eigenlijk? Goed? Of valt daar nog het een en ander te ontdekken? Op deze website krijg je tools om jezelf nog beter te leren kennen zodat je weet 'wie je bent' én uiteindelijk ook 'wat je wilt'.

Wil je direct aan de slag? Bekijk dan ons online kenjezelf programma boordevol met meditaties, oefeningen en tools.

Ga je liever in een groep gezamenlijk aan de slag? Dan is het live kenjezelf programma wellicht een goede optie voor jou. We starten in september.

Of... ga direct aan de slag met deze HELP! online trainingen:

Direct aan de slag

Met deze programma's ga je direct aan de slag met jezelf.

Ontdek jezelf

Leer jezelf nóg beter kennen met de inspirerende opdrachten uit het kenjezelf programma.