Kun jij de kunst van het nietsdoen meester worden?
Soms lijkt het alsof even helemaal niets doen het moeilijkste is wat er bestaat. Toch is het cruciaal voor zowel je lichaam als je geest. Door even pauze te nemen, krijg je de kans om weer op te laden, klaar voor nieuw werk, nieuwe kansen en nieuwe uitdagingen. Vooral als je herstellende bent van ernstige stress of een burn-out, is het essentieel om tijd vrij te maken waarin je werkelijk niets doet. Maar dit 'niets doen' is vaak makkelijker gezegd dan gedaan.
Waarom is niets doen zo lastig?
We leven in een wereld vol eisen en prikkels. Er wordt van je verwacht dat je aan allerlei (soms door jezelf gestelde) verwachtingen voldoet, dat je meer wilt in minder tijd en je krijgt zo veel prikkels dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Dit maakt het ontzettend lastig om echt even niets te doen. En met 'niets', bedoel ik ook echt niets; geen verwachtingen, geen werk, geen to-do lijstjes. Er lijkt immers altijd wel iets te zijn dat je nog moet doen, of dat nu is omdat je nog wat werk wilt afronden voor het weekend of omdat je door de verhalen op social media wilt scrollen.
Wat houdt een burn-out in?
Een burn-out wordt vaak gevoeld als volledig "opgebrand" zijn, zowel lichamelijk als geestelijk. Het is meestal het resultaat van een langdurige periode van stress.
Als je langer dan zes maanden last hebt van spanningsklachten zoals extreme vermoeidheid, prikkelbaarheid, slaapproblemen, huilbuien en piekeren, zou het kunnen dat je een burn-out hebt. Dit voelt vaak alsof je alle controle over je leven verliest. Je kunt ook last hebben van fysieke klachten zoals maagpijn en hoofdpijn. En onthoud, iedere burn-out en iedere persoon is anders.
Hoe niets doen kan helpen
Als je last hebt van ernstige stress of een burn-out, kan zelfs de simpelste taak ineens een enorme opgave lijken. En dat is omdat je simpelweg geen energie meer hebt.
Je lichaam geeft je een signaal dat het zowel fysiek als mentaal rust nodig heeft. Dat je even niet meer kunt zoals je gewend was, werkt ook door in je humeur - je hebt nergens meer zin in omdat alles zo veel moeite kost.
Daarnaast is het vaak zo dat mensen met een burn-out moeite hebben met slapen, waardoor ze overdag moeite hebben zich te concentreren en snel zijn afgeleid. Dit beïnvloedt je dagelijks leven enorm en kan zelfs tot gevaarlijke situaties leiden.
Ten slotte kan ernstige stress leiden tot emotionele uitputting en een gevoel van apathie. Het wordt moeilijk om nog enthousiasme of interesse voor iets op te brengen omdat je geest gewoon geen energie meer heeft.
Waarom niets doen zo belangrijk is
Niets doen kan een cruciale eerste stap in het herstelproces zijn. In plaats van je lichaam en geest nog meer te belasten, is het verstandig naar de signalen te luisteren. Helemaal niets doen zorgt ervoor dat je lichaam en geest tot rust komen en je uit de constante "flow" van bezigheid komt. Dit geeft je de kans om te beginnen met het verlichten van spanningsklachten. Denk eraan: het is okay om even helemaal vrij te nemen van je werk; probeer niet om tussendoor toch een beetje te werken. Pas als je echt uitgerust bent, kun je beginnen met actief werken aan je herstel.
Dus ja, soms is even niets doen het beste wat je voor jezelf kunt doen, vooral als alles in je leven te overweldigend wordt.
Klaar om stappen te zetten?
Ben je al die negatieve gedachten ook zat en wil je stappen voorwaarts zetten? Kom dan langs bij een van onze retraites, ga zelf aan de slag of schakel de hulp van een coach in voor 1-op-1 begeleiding.